Utrecht - Haverstraat - straatkelder0000.0011

 

 Literatuur

 

- Kipp, A.F.E., "Haverstraat 6". In: Archeologische en Bouwhistorische Kroniek Gemeente Utrecht, 1984, blz. 85-86

- Dolfin, Marceline J. & E.M. Kylstra & Jean Penders, Utrecht, De huizen binnen de Singels. Deel A: Beschrijving. Deel in de serie 'De Nederlandse Monumenten van Geschiedenis en Kunst'hierin: 'De provincie Utrecht', De gemeente Utrecht', deel IIIA. 's-Gravenhage (SDU), 1989. [524 blz. ISBN 90.12.05874.0 / 90.12.05876.7(set)]. Hierin blz. 105
en in het hoofdstuk over het huistype 'Het diepe huis', beschrijving van "Haverstraat 6": blz. 74-75

- Kipp, A.F.E., "Haverstraat 6". In: Archeologische en Bouwhistorische Kroniek Gemeente Utrecht, 1984, blz. 85-86
(Bij de verbreding van de Haverstraat in 1644 mochten de huizen hun oorspronkelijke kelders behouden, dus ook dat stuk dat toen onder de straat kwam te liggen. Haverstraat 6 werd aan de voorzijde met 2 balkvakken ingekort en aan de achterzijde uitgebreid. "Wel werd toen het keldergedeelte onder de straat, dat door de aanleg van Pegusleidingen tegenwoordig niet meer toegankelijk is, vernieuwd. Ook de kelder onder het voorhuis kreeg bij die gelegenheid waarschijnlijk een nieuw tongewelf, evenwijdig aan de straat.
De straatkelder loopt tot 3,60 vóór de voorgevel, en had een éénsteens tongewelf, evenwijdig aan de straat, van 17e-eeuwse bakstenen (26 x 12 x 5 cm), met een golvend aflopende plavuizendekking. Dit gewelf rustte tegen een moppenmuur midden onder de straat, het restant van de middeleeuwse voorgevel.
Hoewel dit bij de straatkelder van Haverstraat 4 door een Pegusput niet meer controleerbaar was, zijn in 1645 kennelijk de straatkelders vanaf 6 tot aan de Oude Gracht in één keer volgens deze opzet vernieuwd, en vervolgens voorzien van ondergemetselde scheidingsmuurtjes bij de perceelsgrenzen, zoals ook aan de linkerkant van 6 te zien was (afb.68)."
Rechts daarentegen vond dit doorlopende gewelf zijn einde tegen de middeleeuwse zijmuur van het huis.
Bij de volgende huizen trof men deels één of twee straatkelders per huis aan, die voorzien waren van tongewelven dwars op de straat, en deels middeleeuwse vloerpakketten die zich tussen ca. 110-50 cm onder het straatpeil bevonden. Daaruit bleek dat niet alle huizen aan de zuidkant van de Haverstraat vóór 1644 reeds onderkelderd waren.")

        (klik hier voor de volledige tekst, PDF, 931 kb)

 

 2023

- Wijngaarde, Iris (fotografie), in de rubriek "Duic in beeld". In: DUIC ('De Utrechtse Internet Courant', huis-aan-huisblad) [ISSN -], 07-04-2023, blz. 4-5 (Foto op dubbele pagina met bijschrift. Onder de Haverstraat is "een heuse spookkelder" gevonden door Jack van Dongen. "Een kelder waarvan niemand meer wist dat die bestond." De vinders maakten een gat in het gewelf en ontdekten een hele werfkelder. "De gemeente Utrecht gaat de historische waarde van de kelder onderzoeken".

- "Haverstraat: van reparatie tot megaklus. Veel buizen en mannen in de Haverstraat". In: Binnenstadskrant (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 28, nr 2] 05-2023, blz. 1, 10 (In 2021 melde Paul van Dam van stripwinkel Blunder, Oudegracht 203, hoek Haverstraat. een lekkage in zijn straatkelder in het bruggehoofd van de Hamburgerbrug. De lekkage was toen onbereikbaar en uit angst voor instorting door zwaar vrachtverkeer werd een stukje straat en brug afgezet. De oorzaak bleek binnendringend regenwater, dat lekte op de buizen van de stadsverwarming. Die waren in de jaren '50 aangelegd dwars door de straatkelders. De isolatie van die buizen was van asbest en kapot, waardoor er stoom ontstond. Daarom werd het asbest verwijderd en de buis van de stadsverwarming vernieuwd. Toen werd echter een 'spookkelder ontdekt in de Haverstraat, naast Oudegracht 201. Besloten werd de zaak grondig aan te pakken: er lopen daar allerlei verschillende buizen: stadsverwarming (zwart), riool (grijs), gas (geel) en waterleiding (blauw). Om de overlast te beperken werden meteen ook de vier kelders behorend bij de Hamburgerbrug en de straatkelders in de Haverstraat aangepakt. Daarbij wordt archeologich onderzoek gedaan. De eerste 50 m moet eind juni klaar zijn. Daarna volgt de rest van de straat tot de Springweg, tot eind 2023.)